Η μαστίχα Χίου έχει αποδεδειγμένα οφέλη για πληθώρα παθήσεων. Μάθετε πως παράγεται και πως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. about
 
Greek Deli products & Special gifts from Chios island

Ο Μύθος & Η Ιστορία.

Κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το «μαύρο κρασί», ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα. Πρώτος και με μεγάλη ακρίβεια ορίζει την περιοχή της Αριουσίας Χώρας ο γεωγράφος Στράβων. Αυτός την τοποθετεί μεταξύ του όρους Πελινναίου και της «Μελαίνης άκρης». Με τα δεδομένα αυτά η Αριουσία Χώρα απλώνεται σε μια περιοχή της ΒΔ Χίου, όπου δεσπόζει το όρος της Αμανής, η οποία και κατά τους νεότερους χρόνους, υπήρξε οινοφόρος, με παραγωγή εξαίρετης ποιότητας κρασιού, ιδιαίτερα της περιοχής των Κουρουνίων. «Νέκταρ των θεών» το αποκάλεσαν οι ποιητές, «Ομηρικό κρασί» το ονόμασαν οι περιηγητές στη νεότερη εποχή. Οι Ρωμαίοι, μαζί με τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, «μετέλαβον» και του Αριούσιου οίνου, ενώ η φήμη του εξακολούθησε και κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ευρεία υπήρξε η χρήση του στην Ιατρική και αναφέρεται ως αποτελεσματικό φάρμακο, στις στομαχικές παθήσεις ιδιαίτερα.


               


Το Όραμα

Η υλοποίηση του οράματος για να αναβιώσει η καλλιέργεια της αμπέλου στη Χίο, ξεκίνησε το 2001 με τη φύτευση των πρώτων αμπελώνων. Οι οινοποιητικές εγκαταστάσεις της εταιρείας εγκαινιάσθηκαν τον Αύγουστο του 2009. Όλοι όσοι με πάθος στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, φιλοδοξούν στην παραγωγή οίνων εξαιρετικής ποιότητας και διαχρονικής αξίας. Επιθυμούν να επαναφέρουν τη φήμη του Χιώτικου κρασιού στο προσκήνιο, ζωντανεύοντας το μύθο της Αριουσίας Χώρας, κάνοντας και πάλι γνωστό το κρασί της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.Η Καλλιέργεια

Στα 90 περίπου στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, που απλώνονται στις πλαγιές του όρους της Αμανής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς, καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά, καθώς και οι εξαιρετικές αιγαιοπελαγίτικες Αθύρι και Ασύρτικο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με την ευκαιρία της ίδρυσης του οινοποιείου, περισσότερα από 300 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται στις γύρω περιοχές και την υπόλοιπη Χίο από ιδιώτες καλλιεργητές και με παροχή τεχνογνωσίας από την εταιρεία.


Το Οινοποιείο

Το Οινοποιείο της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται στη θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου στη Β.Δ. Χίο, περίπου 59 χλμ από την πόλη της Χίου και είναι κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008. Η δυναμικότητα του σήμερα είναι 150 τόνοι κρασιού και η δυνατότητα του είναι για 300 τόνους. Είναι κατασκευασμένο με σύγχρονο τρόπο αντίληψης, σε τρία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου παλαίωσης. Διαθέτει ολοκληρωμένο και σύγχρονο εργαστήριο αναλύσεων κρασιού καθώς και όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις.


               

 

 

Προβολή όλων των προϊόντων της "Αριούσιος Α.Ε"