Το 1ο πρωινό της χρονιάς, φέτος θα έχει άρωμα Χίου

Το 1ο πρωινό της χρονιάς, φέτος θα έχει άρωμα Χίου

Δεκέμβριος... ο μήνας των γιορτών.

 

Η διάθεση ανεβαίνει, τα σπίτια στολίζονται και οι συγκεντρώσεις συγγενών και φίλων αυξάνονται.
Η σημαντικότερη όμως συγκέντρωση είναι αυτή της οικογένειας , εκείνο το πρωινό της πρωτοχρονιάς που ανταλλάζονται τα πολυπόθητα δώρα και οι πιο θερμές ευχές για ένα όμορφο έτος.

 

Για εκείνο το πρώτο πρωινό θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο, που φέτος θα μυρίζει μαστίχα και εσπεριδοειδή. Θα έχει τοπικό και λίγο πιο θρεπτικό «χαρακτήρα» από πέρυσι, καθώς θα περιέχει τρόφιμα που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες , καλά λιπαρά,  φυτικές ίνες. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν αργότερα τα εργαλεία σας για μια χρονιά γεμάτη υγεία και ευεξία.


- Θα περιέχει φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί , κριτσίνια πολύσπορα και δημητριακά με κινόα και φαγόπυρο.

- Θα υπάρχουν στη μέση τοποθετημένα περίτεχνα σε μικρά μπολάκια αλείμματα βουτύρων , φρέσκο βούτυρο ,μαρμελάδες , μέλι με εσπεριδοειδή και γλυκά του κουταλιού.

- Θα υπάρχουν ντόπια χιώτικα γαλακτοκομικά όπως τυρί ,γιαούρτι, αυγά βραστά  για τους λάτρεις του αλμυρού αλλά και για αυτούς που τους αρέσουν οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως π.χ. ψωμί με τυρί ,μέλι με μανταρίνι και ξηρούς καρπούς.

- Θα υπάρχει και βασιλόπιτα , που φέτος θα την έχετε φτιάξει  με βρόμη και αβοκάντο και, αλλά και αμυγδαλωτά με μανταρίνι που φτιάξατε για τον Άγιο Βασίλη (δείτε συνταγή).

- Φυσικά θα υπάρχει και μια πιατέλα με μανταρίνια και πορτοκάλια να στολίζει ακόμα περισσότερο αυτό το γιορτινό πρωινό , αφού πλέον είναι Η ΕΠΟΧΗ τους.

 

 

Τέλος, αυτό που θα απογειώσει αυτό το πρωτοχρονιάτικο πρωινό θα είναι το ζεστό πράσινο τσάι με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού καθώς και ο ελληνικός καφέ με άρωμα μαστίχας.
 

Ας είναι λοιπόν όλα τα πρωινά αυτού του έτους σαν αυτό εδώ το πρωτοχρονιάτικο.
Παρακάτω σας προτείνω κάποιους συνδυασμούς , για να νιώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρώματα μαστίχας  και τα εσπεριδοειδών στο γεύμα σας (μπορείτε να το εκτυπώσετε κιόλας).

 

Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.


Συνδυασμοί:
 

1. Γιαούρτι + φυστικοβούτυρο + μέλι με μανταρίνι Χίου + κανέλα

2. ψωμί + φουντουκοβούτυρο + μαρμελάδα πορτοκάλι

3. ψωμί + τυρί + άλειμμα μανταρινιού + σπόρους

4. Smoothie με γάλα- γιαούρτι + mixed butter + μέλι με πορτοκάλι

5. Ψωμί + βούτυρο + μαρμελάδα μανταρίνι

6. Βασιλόπιτα με φουντουκοβούτυρο

7. Γιαούρτι + δημητριακά με κινόα και ξ.καρπούς + μαρμελάδα μανταρίνι

 

 

 

Κέλλυ Ευαγ. Μελιτζάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτη τμήματος Διατροφής -Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία
Κάτοχος Διπλώματος MBA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου