Αρωματικό τσάτνει με καρότο , αχλάδι και πορτοκάλι

Αρωματικό τσάτνει με καρότο , αχλάδι και πορτοκάλι

Προετοιμασία : 20 ‘
Βράσιμο : 1 ώρα και 10’


ΥΛΙΚΑ  (για περίπου 1 κιλό)


- 8 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα

- 3κ.σούπας ελαιόλαδο
- 6 αχλάδια καθαρισμένα, σε μεγάλους κύβους
- 1 κρεμμύδι , σε μικρά καρέ
- 500γρ καστανή ζάχαρη
- 150 ml λευκό ξύδι ή μηλόξιδο
- 250ml νερό
- 350ml χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 60 γρ σταφίδες
- 50γρ φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι , ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρίφαλα
- 2 κάψουλες καρδάμωμο, ολόκληρες

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αν έχουμε τουλπάνι, τυλίγουμε σε αυτά τα μπαχαρικά. Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, να μαραθεί. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε , ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο , σαν μαρμελάδα. Τραβάμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Γεμίζουμε αμέσως μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια. Τα σφραγίζουμε , τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

 

Κέλλυ Ευαγ. Μελιτζάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτη τμήματος Διατροφής -Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία
Κάτοχος Διπλώματος MBA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου