Κοράκης-Μαρίνος | House Of Taste

Είστε εδώ

Κοράκης-Μαρίνος

Μια γλυκιά διαδρομή από το χθες στο σήμερα

 

Η πορεία της εταιρείας ΚΟΡΑΚΗΣ ταυτίζεται αρχικά με την πορεία ζωής του ιδρυτή της Παναγιώτη Κοράκη. Ο Παναγιώτης Κοράκης, χιώτης εισαγωγέας και έμπορος ζάχαρης και προϊόντων φύλλου κρούστας, γύρω στα 1935 αποφασίζει να διευρύνει το επιχειρηματικό πλαίσιο της εταιρείας του δραστηριοποιούμενος στο χώρο των γλυκών. Η πρώτη ύλη υπήρχε άφθονη, οι χιώτικοι οπωρώνες με τα φημισμένα εσπεριδοειδή, καθώς και η ζάχαρη και το φύλλο κρούστας που ο ίδιος εμπορεύονταν.

Το πρώτο εργαστήριο στήθηκε κοντά στην Πλατεία Βουνακίου, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Καταρχάς στο εργαστήριο φτιάχνονταν μπακλαβάς, καταϊφι και το φημισμένο κυδωνόπαστο Κοράκη. Η εταιρεία, παρά τις αντιξοότητες, θα εξακολουθήσει τη δραστηριότητά της καθ΄όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και το εμπορικό δαιμόνιο του ιδρυτή της. Μετά τον πόλεμο το εργαστήριο θα μεταφερθεί στην οδό Βενιζέλου και τότε θα αρχίσει η συστηματική παραγωγή γλυκών κουταλιού, τα οποία θα γίνουν από τα πλέον αναγνωρίσιμα, όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.


               


Ο δρόμος προς την επιτυχία...

 

Η επιτυχία και πάλι οφείλεται στον Παναγιώτη Κοράκη, που θα βασιστεί για την παραγωγή των γλυκών, των χυμών και της μαστίχας- υποβρύχιο σε χιώτικες παραδοσιακές συνταγές και θα φροντίσει, εποπτεύοντας ο ίδιος το εργαστήριο, για τη σωστή παρασκευή και την ποιότητα των προϊόντων. Οι σπιτικές συνταγές αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα για την επιτυχία και την συνεχή και αδιάλειπτη εμπιστοσύνη που το αγοραστικό κοινό δείχνει στα γλυκά Κοράκη. Τα γλυκά στην αρχή πωλούνταν χύμα, ενώ η πρώτη συσκευασία έγινε σε ντενεκεδένια κουτιά, για να φθάσουμε αργότερα στις καλαίσθητες γυάλινες συσκευασίες, που μέχρι σήμερα συνεχώς διαφοροποιούνται και βελτιώνονται, τόσο από πρακτική όσο και από αισθητική άποψη. Μετά το 1950 η εταιρεία θα εξελιχθεί και θα διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων της.
 

Οι μεγάλες αλλαγές θα επέλθουν μετά το 1985 όταν την εταιρεία αναλαμβάνει η κόρη του Παναγιώτη Κοράκη, Ειρήνη μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Μαρίνο. Θα δημιουργηθεί εργαστήριο στην περιοχή Κοντάρι, ενώ στα 1989 θα αρχίσει τη λειτουργία του το νέο, σύγχρονο, ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Χαλκειός του Δήμου Καμποχώρων. Το εργοστάσιο έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στον τόπο παραγωγής πολλών από τους νόστιμους καρπούς που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, ενώ διαθέτει όλο τον πρόσφατης τεχνολογίας μηχανικό εξοπλισμό, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Στο εργοστάσιο έχει γίνει συστηματικός διαχωρισμός των χώρων παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης, ενώ στη γραμμή παραγωγής εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ποιότητας.
 


Σήμερα...

 

Το εργοστάσιο επεξεργάζεται 120 – 150 τόνους φρούτων το χρόνο και η παραγωγή της μαστίχας- υποβρύχιο φθάνει τους 150 τόνους το χρόνο. Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται μέσω αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε αγορές του εξωτερικού όπως η Κύπρος και η Τουρκία. Το μέλλον της εταιρείας στηρίζεται στη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, με το νέο αίμα που δραστηριοποιείται σε αυτήν, τα παιδιά της Ειρήνης Κοράκη και του Δημήτρη Μαρίνου, που ακολουθώντας το παράδειγμα του παππού Παναγιώτη, εργάζονται με βασικούς άξονες την ποιότητα των υλικών, τις σπιτικές, χιώτικες συνταγές και τον σεβασμό στο πολυάριθμο αγοραστικό κοινό.

 

Προβολή όλων των προιόντων "Κοράκης-Μαρίνος"